VidÉkességeink: vidékvédelmi mozgalom felépítése Magyarországon

A hagyományos vidéki életforma és a modern környezettudatosság anyagi támogatása

A program három Zala megyei kistelepülésen 450 háztartás 1500 lakójának megszólítását és ösztönzését a VidÉkességeink nevű támogatási rendszeren alapuló vidékvédő mozgalomban való részvételre tekinti fő feladatának. A falusi kultúrtájba rejtett gazdag élővilág háztáji szintű megőrzését és a környezettudatosság megvalósulását támogatja anyagi ösztönzők beépítésével.

A VidÉkességeink program 2010-ben a Norvég Civil Támogatási Alapból, az Ökotárs Alapítvány döntése alapján valósulhatott meg.
Pályázati azonosító: NCTA-2009/2-Z05684

Az elnyert támogatás összege: 8933 EUR

A program célja
A VidÉkességeink program a vidéki táj elemeinek védelmét célozta meg. Újszerű kezdeményezésünk egy támogatási rendszeren alapuló vidékvédő mozgalom elindítása volt. A hagyományos vidéki kertgazdálkodás azon elemeit kívánjuk megvédeni, amelyek fontos szerepet játszottak a biológiai sokféleség fennmaradásában. Remélt célunk még ezen is túlmutatott: egy életszemlélet újjáélesztésén fáradoztunk, ahol a természetesség és az ember-természet kapcsolat visszatér a hétköznapokba. A program a tájba rejtett gazdag élővilág háztáj szintű megőrzését és a környezettudatosság megvalósulását támogatta anyagi ösztönzők segítségével.

A program újszerűsége
Az épített környezet természetmegőrzésben betöltött szerepe hazánkban kis hangsúlyt kap. Ez a támogatási rendszer a háztartás szintű természetvédelem jelentőségét hangsúlyozta, és anyagilag is jutalmazta. A vázolt modell könnyen másolható, terjeszthető, mozgalommá növeszthető, valódi civil kezdeményezés. A sok tiltás, szabályozás, korlátozás helyett a VidÉkességeink program inkább a lakossági természetvédelmi támogatási rendszerek egyelőre rövid sorába illeszkedik. Az a kivételes helyzet valósulhatott meg, hogy családok, magánszemélyek kaptak direkt anyagi támogatást, amennyiben környezettudatos és természetféltő módon élik életüket, alakítják környezetüket.

Kiknek szól?
A VidÉkességeink program mindazokat célozta meg, akik kertes vidéki ingatlannal rendelkeznek. Egyaránt szóltunk a modern kertvárosi környezetben és a kistelepüléseken lakókhoz, a hétvégi telket, szőlőt és gyümölcsöst művelőkhöz. Kiemelt célcsoportként foglalkoztunk mindazokkal, akik tradicionális parasztudvarokat, kisgazdaságokat, épületlakó állatok költésére szolgáló régi épületeket használnak vagy újítanak fel.

A program során pályázatot írtunk ki Orosztony, Felsőrajk és Zalaszabar közigazgatási területéhez tartozó kert, családi ház, présház, pince vagy gyümölcsös tulajdonosai részére. A 3 település iskoláiban előadásokat tartottunk a programról, rendhagyó biológia óra keretében, vetítéssel és élő bagollyal. A pályázatra jelentkezőkkel szóban is ismertettük a program fő irányelveit, elvárásait, valamint megtörtént a jelentkező háztartások alapállapotának felvétele, ami segített a későbbiekben számszerűsíteni az elért fejlődést. A személyes találkozás során a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány munkatársai ötleteket, segítséget adtak az adott háztartás „zöldítésére”.  Természetvédelmi eszközökből a programban résztvevő önkéntesek bemutató mintákat készítettek (odúk, ládák, keretek) hogy ezek az orosztonyi telepen az érdeklődőknek bemutathatók legyenek, illetve az elkészült eszközök alkalmazásuknak megfelelően egy tanösvényszerűen kialakított útvonal mentén kerültek elhelyezésre. A jelentkező háztartások értékelése 2010. szeptember 15. és október 15. között történt. Az értékelést településenként külön-külön végeztük, az eltérő alapadottságok miatt. A 3-3 legmagasabb pontszámot elérő jelöltet kívántuk jutalmazni 25 000, 20 000 és 15 000 Ft nettó összeggel. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2010. november 20-án került sor.

Az értékelés során figyelembe vett szempontok:
  - a háztáj, udvarkép kialakítása
  - hagyományos épületek megléte (pl. istálló, góré, tömésház)
  - gyepek, árkok, szegélyek természetbarát kezelése
  - komposztálás, szelektív hulladékkezelés
  - tudatos, környezetbarát víz- és szennyvízkezelés
  - élővilág védelme
  - bevásárlás tudatos intézése

A 3 településről 11 tulajdonos jelentkezett felhívásunkra, akik végül a holtversenyek miatt, mind részesültek a meghirdetett jutalomban.

A VidÉkességeink programunkról készült rövid ismertető füzet innen letölthető.

Amennyiben komolyabban érdeklődik a téma iránt vagy szívesen élne környezettudatosabban, ajánljuk figyelmébe a hosszabb terjedelmű VidÉkességeink kiadványunkat.

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy ez a projektünk már lezárult, azonban amennyiben érdeklődne programunk felől vagy kérdései lennének a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésükre. Keressék alapítványunkat  a Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges. e-mail címen, vagy a 20-322-5620 telefonszámon!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Supremo Hosting
Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
How to get bonus http://l.betroll.co.uk/ LB