2016 ősz

4. alkalom

Október 25-én megtartottuk ökoterápia programunk negyedik és egyben utolsó foglalkozását! Almafákat ültettünk, melyeket „jókívánságos” szalagokkal díszítettünk fel. Mindenki ügyesen ki tudta venni a részét a feladatokból: a fiúk ültették a facsemetéket, hordták rá a földet és a komposztot, mélyítették/szélesítették az előre kiásott gödröt, ha kicsinek találták, a lányok megcsipkedték a csemeték gyökereit és hálót húztak a fák köré a vadkár megelőzése végett. A jól eső munkában megfáradt csapatot várta a nagyon finomra sikeredett rakott krumpli és utána a torta, amivel megünnepeltük az eddigi foglalkozásokat. Ebéd után „ejtőzésképpen” a talajról, a benne élő élőlényekről, azok kapcsolatairól tartott előadást Lázár Péter, majd egy kis mozgás gyanánt játszottunk egy villám-activityt. A napba még belefért, hogy a közösségi kertekről beszélgessünk és felvetettük az ötletet, hogy mi lenne, ha a program folytatásaként csinálnánk egyet! Végezetül kiosztottuk a jól megérdemelt okleveleket is. Ez a nap is nagyszerűen alakult, az idő csodálatos volt és nagyon jól éreztük magunkat! Még egyszer nagy köszönetet szeretnénk mondani a dm Kft-nek, hogy megadta nekünk a lehetőséget erre a négy alkalomra!
(Az egész programot átfogó beszámolónk is hamarosan olvasható lesz.)

2. alkalom                                                                                                                     

Az ökoterápia program második foglalkozása is lezajlott. A „régi” arcok mellett új emberekkel is megismerkedhettünk! A résztvevők bepillantást nyerhettek a környezetkímélő talajgondozás rejtelmeibe és a nap fő attrakciójaként az almalé-készítéssel is megismerkedhettek. Sajnos nekünk idén nem lett alma termésünk, de szerencsére, vannak még segítőkész emberek, akik nem hagyták, hogy meghiúsuljon a program: ezúton is szeretnénk megköszönni az Almakúti Bt.-nek, hogy 200 kg almával támogatták programunkat.

Ökoterápia a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány kertjében

 

1. alkalom

Szép, csendes keddi napra virradt. A fű még harmatos volt a Bagolyház udvarán, a madárkák is még csak akkor kezdtek el zsizsegni. A kutyák húzták a lóbőrt, hiszen egész éjszakába nyúló traccspartit tartottak. Ez a nap azonban más volt mint a többi. Ezen a napon volt az Alapítvány idei első ökoterápia programja. A kisbusz már elindult a nagykanizsai kórház pszichiátriai osztályára, hogy felvegye és elhozza közénk azt a 13 gyógyulni kívánó embert, akik hisznek a természet csodatévő erejében és bíznak abban, hogy a program elindítja majd őket az igazi gyógyulás útján. Olyan emberekről beszélünk, akik egy kicsit besokalltak mostani világunktól.

Diplomás embereket, szakembereket, nyugdíjasokat fogadtunk reggel az Alapítvány kapujában, akik boldogan mozdultak ki egy kicsit a kórház falai közül és önszántukból tettek lépéseket saját lelki békéjük felé. Voltak akik hosszabb ideje tartózkodtak a pszichiátrián, azonban a többség csak ki-be járó „vendég”. A nap kezdetén megkérdeztük őket, hogy mit várnak a mai naptól és a legtöbb válasz a következő volt: hagy felejtsék el egy kicsit a gondjaikat, problémáikat, hagy nevessenek és érezzék jól magukat, hagy mozogjanak a szabadban, szívjanak friss levegőt és hagy beszélgessenek, ismerkedjenek és szerezzenek barátokat.

A napindító játékok során mindenkinek sikerült felszabadulnia, mindenki arcán megjelent a mosoly. A foglalkozásokat három csoportra osztottuk: az első csoport egy termokomposztot készített, a második elvonuló, beszélgető kuckót épített (hajlított) mogyoróból, a harmadik csoport pedig az almafákat gyógyította és szabadította meg a taplógombáktól. Egytől-egyig, az összes résztvevőről elmondható, hogy a munkának és lelkesedésnek teljesen átadták magukat. Látszott rajtuk, hogy nem foglalkoznak a problémáikkal, egyszerűen csak léteznek és jól érzik magukat. Úgy elrepült a nap, hogy észre se vettük. Még több ilyet! Még több mosolygó arcot! Még több önfeledt nevetést! Már alig várjuk a következő alkalmat!

 

 

Ökoterápia a dm Kft. segítségével

 

A dm Kft. Jótettekkel egy jobb világért pályázatának keretein belül lehetőségünk nyílt egy újabb ökoterápia program elindítására! Ez a program most nem bentlakásos, tábor jellegű, hanem 4 alkalmas egész napos foglalkozás. A résztvevők a Nagykanizsai Kórház pszichiátriai osztályáról jönnek, akik otthonukban laknak, többségük rendelkezik kerttel, de néha úgy hozza az élet, hogy be kell menniük a pszichiátriára. 

Ökoterápiánk lényege, hogy a természet gyógyító erejét használjuk ki a különböző szociális, lelki problémákal kűzdő emberek köreiben. Kimozdítjuk őket a hétköznapokból azzal, hogy kihozzuk őket a természetbe. Különféle, a természetvédelemhez köthető, szabadtéren végezhető, képességeikhez mért elfoglaltságot adunk a terápiára szorulóknak, miközben szakemberek segítségével, beszélgetések sorozatával igyekszünk segíteni a résztvevőknek abban, hogy megszeressék önmagukat, a világot és boldogan, könnyebben élhessék életüket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Supremo Hosting
Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
How to get bonus http://l.betroll.co.uk/ LB