Második csoport

Angliai két hét 

Dr. Bódis Judit beszámolója 

2016. szeptember 22-én érkeztünk a London Gatwick reptérre, ahonnan a fogadószervezet (Ambios Ltd.) kisbusza szállított minket a Sharpham Farmra.

Ahogy megérkeztünk és kiszálltunk a kisbuszból, megláttuk a szúrós csodabogyó nagyra nőtt bokrait és a gímpáfrányokat. Együtt! Nálunk a csodabogyó az ország déli és nyugati részének száraz erdeiben nő, míg a gímpáfrány a legpárásabb szurdokvölgyek faja.

A szakmai program másnap kezdődött, a farm tevékenységével valamint a tájhasználat és a növényzet összefüggéseivel való ismerkedéssel. Fantasztikus nap volt, a táj teljesen magával ragadott és pont azokkal a kérdésekkel kezdtünk, amik nagyon-nagyon érdekeltek: milyen a legelők és a sövények biodiverzitása és mely tényezők befolyásolják azokat. Mike Cooke elhivatott kalauzolása során megtanulhattuk azt is, hogy nem mind arany, ami fénylik, azaz minél zöldebb egy gyep a távolból, valószínűleg annál intenzívebb hasznosítású.

A tájhasználat és a tájkép Gyimesre emlékeztetett, de ott tszf. 1000 m-en kezdődnek a kaszálók, itt pedig tszf. 50 m-en voltunk.

A képzés szeptember 24-től folyt. Négy résztémát tárgyaltunk:
1.) Felnőtt oktatás módszertani megújítását szolgáló kompetenciák - megerősítette bennem, hogy a lexikális ismeretek átadásánál fontosabb az érdeklődés felkeltése, elhivatottság ébresztése, érzelmi kötődés kialakítása. Simon Roper szenzációsan vezette ezt a témát.
2.) Ismeretek a vállalkozókészség serkentése területén a környezet- és természetvédelmi szektorra vonatkozóan - a 'business model canvas' számomra ismeretlen volt, még magánéleti célra is nagyon hasznos! Jack Skuse kérésünkre bemutatta az Ambios 'business canvas'-át, így láthattunk egy konkrét angliai példát.
3.) Az élethosszig tartó tanulás koncepciójának elsajátítása - nemcsak a jelenlegi munkaerőpiac, hanem belső szükségletek is táplálják az élethosszig tanulás szükségességét. Megújulhatunk, megfrissülhetünk, kitörhetünk a mókuskerékből és a kiégésből. A legfontosabb szó ehhez a 'yet'.
4.) Idegen nyelvi eszköztár fejlesztése - az, hogy remek és változatos szakmai angol óráink voltak és két hétig angol nyelvi környezetben voltunk, igen sokat bátorított rajtam. Sajnos az is nyilvánvaló, hogy a nyelvtani pontatlanság áthidalható, de a szókincs hiánya nehézzé teszi a kommunikációt.

Feladatunk volt a tananyagot képező Prezi (233 dia) lektorálása és fejlesztése is. Az egyes részfejezetek tárgyalása után csoportos munkában állítottuk össze javaslatainkat, bővítettük a beépített háttéranyagot. Ez különösen akkor ment jól, ha 2 ember együtt olvasta a prezit és megbeszélték gondolataikat. A magányos olvasók sokkal kevesebb új ötletet tudtak prezentálni.

Terepi programokat is szerveztek számunkra. A farmon madárgyűrűzéssel, kisemlős csapdázással és a kameracsapda használatával ismerkedtünk Fraser Rush segítségével. Ez utóbbi kettő számomra teljesen új volt. Meglátogattuk Seaton település madármegfigyelő látogató központját, amit 2011-ben kifejezetten ökoturisztikai és környezeti nevelési céllal hoztak létre. Hihetetlenül átgondolt beruházás volt, s rossz volt hallani, hogy a fenntartásra Angliában sincs forrás, főleg önkéntesek munkájára alapozzák az üzemeltetést.

Számomra rendkívül izgalmas volt Seaton-ban a sós- és édesvíz keverékével elárasztott mocsárvidék, ahol a hagyományos állattenyésztést próbálják fenntartani. A kevert víz okán különleges növényzet található itt: együtt fordul elő a zsióka és mocsári sás (Fraser kezében).

Környezeti nevelési célú volt a Royal Albert Múzeum (Exeter) meglátogatása, ahol kifejezetten azzal az elgondolással épültek meg a kiállítások, hogy minden korosztály számára vonzó időtöltést nyújtsanak. Szombaton voltunk ott és érzékeltük, hogy hétvégi programként jönnek a családok a múzeumba! Valószínű nemcsak a gyerekbarát kialakítás, hanem az ingyenesség is fontos tényező ebben. Hálásak vagyunk, hogy ellátogathattunk a Barn Owl Trust-hoz, melynek eredményei nemzetközi szinten is nagy elismeréssel övezettek. Azt a kérdést tettem fel, hogyan lehet azt az ellentmondást kommunikálni miszerint a nagyközönség szerint tele az ország kedves állattal, mindenhol szürke mókusok, kanadai ludak és vörösbegyek, s ez bizony nem azt jelenti, hogy minden rendben a biodiverzitással. Válaszul David Ramsden sem tudott konkrét tanáccsal szolgálni, az őshonos fajok megismertetésének fontosságát hangsúlyozta.

Megszerveztük, hogy eljuthassunk a Dartmoor Nemzeti Parkba, jártunk az ottani látogató központban is. Angliában a nemzeti parkok elsősorban ökoturisztikai célpontként szolgálnak, nincs szigorúan védett terület, ahova tilos engedély nélkül belépni. Mike vezetett minket, így többféle élőhelytípust is láttunk és az egyes területek jellemzőit is elmondta, megmutatta a fajokat. Sokat olvastam róla, elképzelni sem tudtam, s végre ott tocsogtunk benne!

 

Mike igyekezett minél jobban megismertetni minket e számunkra különleges világgal. A tájkép, a Tor-ok és a fenyérek mindannyiunkat megérintettek, de engem lenyűgöztek!

A látogató központban vásárolt könyvből tudtam meg, hogy 1200-ra Devon összes erdejét levágták, utána alakult ki ez a vegetáció. Három zsebkendőnyi erdőfoltocska maradt, ezek közül a Wistman's Wood az egyik. Ez az atlanti klíma varázslatos erdeje, mérsékeltövi esőerdőnek is tekinthető, annyi az epifiton és olyan vastag moharéteg borítja a fákat ('lush vegetation' - mondta Mike). A különleges növényzet kialakulását az évi 2000 mm csapadék jelentősen befolyásolta. A napot a Bellever Tor melletti bronzkori lelőhely meglátogatásával zártuk, a lemenő nap fényénél...

Nyolcan vettünk részt a második turnusban. Akadémiai kutatóintézetből, erdélyi és hazai civil szervezetekből ugyanúgy voltak résztvevők, mint nemzeti parktól, vagy én pl. egyetemi oktatásból. Egymástól szinte ugyanannyit tanultunk, hiszen más-más háttérismerettel jöttünk, de közös érdeklődési területünk, közös céljaink igen hatékony és állandóan kommunikáló csapatot kovácsoltak belőlünk.

Bár a beszámoló a kint töltött időről szól, meg kell említenem, hogy az angliai két hét hatékonyságát nagyban növelte az orosztonyi felkészítő kurzus. Az, hogy minden témakörből kaptunk egy kis bevezetőt, az igen nagy segítség volt ahhoz, hogy ne okozzon nagy nehézséget mindezt angolul meghallgatni, megérteni, vagy beszélgetni róla, hiszen a témakörök sok új dolgot közvetítettek.

A jurtát nagyon kedveltük, s nekem az is kellemes érzés volt, hogy semmit sem zárnak, mindig, minden ajtó nyitva van.

Szakmailag és kapcsolatépítés terén is rendkívül hasznos volt az út. Kiemelten értékes volt számomra a 2 hetes (szakmai) angol nyelvi környezet, s a botanikai-természetvédelmi vonatkozásai az utazásnak. A képzés során szakmai ismeretekkel bővített új eszköztárhoz jutottam, melyet az egyetemi oktatásban ugyanúgy tudok majd hasznosítani, mint egyéb oktatási és ismeretterjesztő tevékenységeim során.

A képzés minden előzetes várakozásomat messze felülmúlta. Köszönöm a lehetőséget és a képzést a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány és az Ambios Ltd. csapatának valamint köszönöm társaimnak a remek és barátivá váló társaságot is!

Felkészítő tréning Orosztonyban

2016. szeptember 8-tól 9-ig tartott a második csoport angliai kiutazását megelőző felkészítő tréning Orosztonyban. A lényege az volt ennek a két napnak, hogy a 8 emberből álló csapat megismerhesse egymást, összekovácsolódjon, illetve, hogy a tananyaggal és az angliai úttal kapcsolatban feltehessék kérdéseiket. Workshopok, beszélgetések és előadások formájában igyekeztünk a résztvevőket megismertetni a témakörökkel (új pedagógiai módszerek, élethosszig tartó tanulás, angol nyelvi eszközök, vállalkozókészség a zöld szektorban). Nem az volt a célunk, hogy előre minél több oktatási anyagot, módszert, elmondjunk nekik, inkább a szemléletformálásra helyeztük a hangsúlyt, hiszen például az új pedagógiai módszerek néhány dologban szögesen eltérnek a hazánkban megszokott oktatási formáktól, módszerektől. A felkészítő magyar nyelven zajlott, egyrészt azért, hogy minél hatékonyabb, kommunikatívabb két napot tölthessünk együtt, másrészt, hogy a kérdéseiket a résztvevők bátran feltehessék illetve, hogy tisztázhassunk egy-két angol szakmai kifejezést. A tananyag egy Prezi file-ként lesz elérhető, így ennek a programnak az alapfokú használatával is megismertettük a második csoportot. Bejelentkezett az Ambios Ltd. két munkatársa, Simon Roper és Michael Cooke, egy Skype beszélgetés erejéig és felvázolták az angliai két hét programját, ellátták jó tanácsokkal a csapatot, hogy mire és hogyan készüljenek az utazással kapcsolatban. Sikerült egy madarászással egybekötött sétát is beiktatnunk a Kis-Balatonnál.

Összességében elmondható, hogy nagyon jól sikerült a felkészítő, a második csapatnak is sikerült összekovácsolódnia és egy kicsit megnyugodnia. Tudják mi vár rájuk, ismerik egymást és már alig várják, hogy felülhessenek a repülőre és magukba szívhassák mindazt a tudást amit ez a képzés kínál! 

Megvannak a nyertesek!

Íme a második csoport (Cohort II) tagjai:

Aczél-Fridrich Zsuzsanna, Antalicz Csaba, Bódis Judit, Borzsák Sarolta, Erdős László, Gerencsér Beáta, Gutjahr Zsuzsanna, Tomcsányi Zsófia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Supremo Hosting
Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
How to get bonus http://l.betroll.co.uk/ LB