Megalakulás

Munkánk nem a szervezet bírósági bejegyzésével kezdődött, hanem már azt megelőzően is végeztünk előkészítő felméréseket. A védelmi munkákat megelőzően fokozatosan ismerkedtünk az ország gyöngybagolyállományának helyzetével, egyre szélesebbre tágítva a felmért települések körét.
Az 1993-1995 évek voltak azok az évek, amikor felfigyeltünk a gyöngybaglyok problémájára. Egy egészen kicsi, néhány településből álló régió (Észak-Bácska egy része) gyöngybagolyállományát mértük fel rendszeresen és hasonlítottuk össze a terület korábbi gyöngybagolyállományával a talált nyomok és a kapott információk alapján. Ahogy sejtettük, a területen a valaha használt költőhelyeknek csak töredékén találtunk költést. A jelenség okai már ekkor egyértelművé váltak. A legnagyobb problémának már ekkor is az épületek lezárása látszott, nem csak a költőhely megszűnése, hanem a bezárt és így éhen pusztult példányok megdöbbentően nagy száma miatt is.
Az 1995. évben tapasztaltak alapján elhatároztuk, hogy a következő évben egy nagyobb, összefüggő területen végzünk felmérést, hogy kiderüljön, vajon nem csak elszigetelt példa-e a gyöngybaglyok általunk tapasztalt visszaszorulása.

1996-ban az eddig felmért települések körét kiegészítettük egy teljes régióval. Ez a Zsámbéki-medence és környéke összes templomának (körülbelül 100 épület) felmérését jelentette. Mivel sajnos az itt tapasztaltak alátámasztották az előző évi elszomorító tényeket, arra az elhatározásra jutottunk, hogy azokon a területeken, ahol más szervezet nem tevékenykedik, felmérjük a meglévő gyöngybagolyállományt, és megszervezzük a gyöngybaglyok védelmét.

1997-ben a kis mintaterületet a Zsámbéki-medencéről Komárom-Esztergom megyére bővítettük, illetve más megyékből kisebb mintavételi területeket választottunk (Pest, Nógrád, Fejér megyékből). Gyöngybagolyállomány-felmérő tábort szerveztünk Bács-Kiskun megyében, ahol körülbelül 400 épületet vizsgáltunk át. Azért éppen az Alföldet választottuk, mert szakirodalmi adatok alapján egykor itt jelentős gyöngybagolyállomány költött a mezőgazdasági épültekben. A tábor tapasztalatai megdöbbentőek voltak, többszörösen igazolták azt a feltételezésünket, hogy az ország gyöngybagolyállománya itt is vészesen lecsökkent. Az átvizsgált mintegy 400 alkalmasnak vélt épületből mindössze nyolcban találtunk költést, míg régi költéseknek sok helyen találtuk nyomát.
 
Ezek az előzetes vizsgálatok tették indokolttá, hogy egy hivatalosan bejegyzett természetvédelmi társadalmi szervezet jöjjön létre, amely felhívja a figyelmet a gyöngybaglyok helyzetére, és programjai révén aktívan képes tenni e faj fennmaradásáért. Így jött létre 1997-ben a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Supremo Hosting
Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
How to get bonus http://l.betroll.co.uk/ LB