Önkéntesi munka


A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány nyílt, ahhoz bárki csatlakozhat, aki egyetért az Alapítvány célkitűzéseivel, és azokért tenni, áldozni képes. Az Alapítványoknak a magyar jogszabályok szerint nincs tagságuk, így tagdíj sincsen. Az Alapítványhoz tartozó aktívan közreműködő személyeket ezért önkénteseknek hívjuk. A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány eddigi eredményeit önkéntesei révén érte el, akik döntő többségében gimnazista és egyetemista fiatalokból szerveződtek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk és bevonunk programjainkba. Feladataink annyira szerteágazóak, hogy minden korosztály és érdeklődés megtalálja a számára érdekes és elvégezhető feladatot. A néhány napos részvételtől a mindennapos aktív irányító szerepig nyitottak a lehetőségek. Az önkéntesi csatlakozást a magyar jogszabályok törvényben szabályozzák. A közhasznú szervezet és az önkéntes önkéntes szerződést írnak, amely védi az önkéntes jogait. (A szerződést kitöltve, aláírva két példányban kell eljuttatni a 8744 Orosztony Temesvári u. 8. címre email címet és telefonszámot is megadva).

 

Lehetőségek az Alapítvány munkájába történő bekapcsolódásra


Az alábbiakban összegyűjtöttük legfontosabb tevékenységeinket, ahol önkéntesek segítségére szükségünk van. Mindenhol kiemeltük azt a vonást, ami alapján mindenki eldöntheti, hogy mely tevékenység(ek) állnak legközelebb érdeklődéséhez, milyen programba kapcsolódna be szívesen. Azokat is szívesen várjuk, akik tartósan nem szeretnének bekapcsolódni munkánkba, de szívesen megismerkednének az Alapítvány legfontosabb tevékenységeivel, a baglyokkal.

Éves felmérések: Talán a gyöngybaglyokkal való foglalkozás legizgalmasabb része a minden év tavaszától őszig tartó felmérési munka. Ennek során az ország legeldugottabb, és éppen ezért sokszor a legérdekesebb szegleteibe is eljutunk gyöngybagoly-költőhelyeket felkutatva. Ez a tevékenység döntően a nyári szünetre esik, így minden érdeklődő, aki szeretné a gyöngybaglyokat természetes költőhelyükön megfigyelni, részt tud venni a nyári felméréseken. Itt nyílik lehetőség fiókagyűrűzésre, a madarak kézből történő megtekintésére is. A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány működési területe több megyére is kiterjed, ezért segítő kezekre mindig szükségünk van!

Védelmi munkák: Alapítványunk egyik legfontosabb célkitűzése a régi gyöngybagoly-költőhelyek megőrzése, és új költőhelyek kialakítása. E tevékenységünk során költőládákat helyezünk ki épületekbe, templomtornyokat nyitunk újra meg a madarak számára, költősarkot alakítunk ki alkalmas épületekben. Aki szereti az aktív természetvédelem fúrást-faragást sem nélkülöző módját, az biztosan élvezi majd ezt a hasznos időtöltést.

Sérült madarak mentése, ápolása: Nagy felelősséget jelent a sérült madarak ápolása. Sokszor a legfontosabb segítség az emberkézre került madarak eljuttatása az Alapítványhoz. Legtöbbször egy pár órás vonatozás vagy autóút elég, hogy megmentsünk egy gyöngybaglyot. Máskor rövidebb-hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy egy sérült madár felépüljön, vagy egy-egy elárvult fióka felnőjön. A problémamentes egyedek felneveléséhez örömmel vesszük minden olyan felelősségteljes természetbarát segítségét, akinek lehetősége van sérült madarak gyógyításával szolgálni a természetvédelem ügyét.

A gyöngybagolyvédelmi telep karbantartása: A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány több éve működtet telepet sérült gyöngybaglyok számára. A vissza nem vadítható madarak környezetét folyamatosan szeretnénk igényeiknek megfelelően fejleszteni és bővíteni. Így aki csak kis időt tud önkéntesi munkával a gyöngybaglyok segítségére lenni, s ez alatt az idő alatt biztosan szeretne gyöngybaglyokat is látni, úgy az bekapcsolódhat a telep karbantartásába, fejlesztésébe.

Forrásteremtés: Szervezetünk pályázati és adományi forrásokból valósítja meg programjait. Mindehhez sok pályázat és még több támogató személy megnyerésére van szükségünk. A gyöngybagolyvédelem csak akkor lehet hatékony, ha arra megfelelő tárgyi és anyagi eszközkészlet áll rendelkezésre. Mindenki, aki érez tehetséget és kedvet ahhoz, hogy pályázataink összeállításában és támogatók felkutatásában segítsen, nagy szolgálatot tesz a baglyok érdekében.

Ismeretterjesztés: A gyöngybagolyvédelem legfontosabb célja, hogy minél több ember gondolja úgy, hogy a természet önmagában is elegendő érték ahhoz, hogy megóvjuk. A természettudatos gondolkodás terjesztése az iskoláskorúak között a leghatékonyabb módja a szemléletformálásnak. A gyermeke nyelvén pedig nem tud mindenki egyaránt jól szólni. Így mindenki segítségét nagy örömmel vesszük, aki szeret és tud a gyerekekkel foglalkozni, és a környezeti nevelés az a terület, ahol hasznossá szeretné tenni magát.

Tárgyi és anyagi támogatás: Sokan aktívan nem tudnak bekapcsolódni munkánkba, legtöbbször időhiány miatt. Ők szakértelmükkel, kapcsolataikkal, valamilyen speciális felszereléssel, pénzbeli és tárgyi eszközök révén történő támogatással is aktív részeseivé válhatnak munkánknak.

Biztatunk mindenkit, hogy bátran keressék fel Alapítványunkat elérhetőségeinken!


Eddigi segítőink

Munkánkat a megalakulás óta sokan segítették már. A teljességre törekedve szeretnénk itt mindnyájuk nevét felsorolni és önkéntes segítségükért köszönetet mondani.

Akucs Anna, Aradi Gabriella, Aradi István, Barabás Lilla, Barcánfalvi Péter, Benkő Edina, Besnyői Vera, Bíró Judit, Bodó Zsuzsa, Boldogh Sándor, Böddi Zsófi, Bucs Szilárd, Burinda Tamás, Csernák Tamás, Cserni Anett, Csirkó Attila, Csortos Csaba, Dallos Dániel, Deák Szilvia, Deák Zsanett, Deme Tamás, Dobosi Tamás, Eipl Gábor, Elekes Péter, Farkas Bogi, Farkas Péter, Fatér Ágnes, Fazekas Gergely, Fazekas Krisztina, Fehérvári Péter, Fekete Betty, Fekete Judit, Fenyősy Antal, Fenyősy György, Fenyősy János, Fülöp Ákos, Gál Zoltán, Gergely Botond, Gibicsár Szilvia, Görföl Tamás, György László, Habarics Béla, Hajma András, Hámori Dániel, Hámori Kriszta, Hancz Kriszta, Hibbey Zsombor, Horváth Gábor, Horváth Endre, Illés Gábor, Janó Tamás, Jáger Zsófi, Klein Ákos, Klein Arnold, Kovács Erik Viktor, Kováts Dávid, Kupi Tünde, Kucsera Milán, Laczi Miklós, Laczó Gergő, Lóránd Miklós, Major Gergő, Major József, Martók Edina, Máté Balázs, Mátics Róbert, Mayer László, Mick Cooke, Miholcsa Tamás, Molnár Anna, Nagy Attila, Nagy Ádám, Nagy Gábor, Nagy Judit, Nagy Tibor, Nagy Tiborné, Nagy Zoltán, Novák Niklolett, Oláh Zoltán, Osvát Szabolcs, Papp Katalin, Páhi Anita, Pásztor Andrea, Piroch Márton, Piroch Rezső, Pluhár Dóra, Pregicer Kinga, Rábai Zsolt, Sáfrán Eszter, Sarudi Vivien, Seres Tamás, Sihelnik József, Siklódi Máté, Soós Krisztián, Szabó László, Szász Előd, Szél László, Széll Szabolcs, Szemerszky Reni, Szommer Antal, Sztankay Róbert, Szűcs Gyula, Tell Vilmos, Temesi Andrea, Tórizs István, Tóth Krisztina, Tóth Tamás, Tóth Vanda Edit, Turny Zoltán, Vandlik Otília, Varga Sándor, Vilmányi Ibolya, Vógl István, William Todd, Zöllei Anikó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Supremo Hosting
Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
How to get bonus http://l.betroll.co.uk/ LB