(Az előző rész tartalmából: http://gyongybagoly.hu/hu/hirek/168-bioblitz-24-oras-fajleltarozas-laikusokkal)

A következő BioBlitz rendezvény állomása a zalaegerszegi Erdődi-Hüvös Kastély és annak csodálatos környezete: a kastélypark és a Válicka patak környéke volt.

A kutatóállomást a kastély nagytermében állítottuk fel gerinces, gerinctelen, botanikai és gombász sarkok kialakításával, ahol a lelkes természetbúvárok határozókönyvek, mikroszkópok és a meghívott szakemberek segítségével vethették bele magukat a búvárkodásba. A terem közepén kialakított akvarisztikai gyűjtőhelyen levegőztetett akváriumokba gyűjtöttük (és később visszaengedtük) a vízi gerinces és gerinctelen állatokat (folyami rák, zöld varangy, ligeti csiga), hogy a betérő közelről is tanulmányozhassa ezeket a ritkán szem elé kerülő élőlényeket.

A természet számára fenntartott kastélypark, melynek kialakítása több száz éves múltra tekint vissza, ősöreg dió-, kislevelű hárs- és mezei juhar fáinak és bokorsorainak rejtekében számos értékes növény és állatfaj előfordul. A faji sokféleséget rendkívüli mértékben növelheti, ha meghagyunk nyíratlan gyepfoltokat, ahol a növényzet szabadon nőhet. Magjukat elszórva táplálékot kínálnak a madaraknak, búvóhelyet jelentenek számos rovarfajnak, melyek a tápléléklánc következő tagjainak (gyíkok, békák, madarak) jelenlétét biztosítják. A kastélyhoz vezető út menti kaszálók, a Válicka patak vize, az azt szegélyező nádasok és ligeterdők lepkéknek, szitakötőknek (feketelábú szitakötő, díszes légivadász), rovaroknak, botanikai és gombaritkaságoknak (szálkás pajzsika, égertinóru), vízhez kötődő madaraknak adnak otthont. Amellett, hogy ezek között számos ember által is hasznosított, kezelt terület van, a különböző élőhelyfoltok természetessége mégis megmaradt. A kialakult élőhelykomplexek elemei között biztosított az átjárás az élőlények számára, ún. zöld folyosók által.

A szakértők által vezetett „kutatóexpedíciókon” és a fajleltározáson kívül az érdeklődők több előadást is meghallgathattak pl. a baglyok védelméről, a denevérek érdekes életéről, a természettel összehangban történő kertművelésről, és a bagolyköpetelemzés rejtelmeibe is betekintést nyerhettünk. A legtöbben talán nem is gondolnánk, hogy ezalatt a 24 óra alatt, a borús, esős idő ellenére 302 fajt (köztük több ritkaságnak számító védett fajjal) sikerült - a résztvevő látogatók aktív bekapcsolódásával – meghatároznunk!

A két állomásos programsorozatot a szervezők egyértelmű sikerként könyvelik el, így a folytatás talán nem sokat várat magára. Egy BioBlitz rendezvény lebonyolításához minden szükséges anyagot előállítottak a szervezők, így bannert, szóróanyagot, logót és eszközöket is tudnak kölcsönadni azon civil szervezeteknek, akik maguk is megvalósítanának egy újabb BioBlitzet. Így kevesebb anyagfelhasználásal megvalósulhatna egy közösségi szemléletű programsorozat!


Reményeink szerint a résztvevők számára is bizonyossá vált, hogy nem kell messzire menni egy városban ahhoz, hogy a természet csodálatos gazdagságának szemtanúi legyünk. A szépség a befogadó szemétől függ” – tartja a mondás, és ez ebben az esetben sincs másként. A különbség annyi, hogy az az igazán szép, ami nem csak az ember szemének, hanem a természet igényeinek is kedvező. Ennek szellemében a mondás talán inkább szóljon így: „A szépség a befogadó szemétől, és a cselekvő tetteitől függ.”

(A két szervező egyesületen – a Pangea Természetvédelmi Egyesület és a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványon kívül a helyi civil és állami szféra szereplői is aktívan a program megvalósítása mögé álltak (Mindszenty Ifjúsági Ház, Összefogás Botfáért Egyesület, Garabonciás Egyesület, Kárpátok Ifjúsági Szövetség, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata)).

A program a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázatából valósul meg (PTKF/621/2017).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Supremo Hosting
Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
How to get bonus http://l.betroll.co.uk/ LB