Hol költenek a gyöngybaglyok?

Magyarországon a gyöngybagolyállomány védelmét legsikeresebben a költőhelyek megóvásával biztosíthatjuk állampolgári és civil (NGO) szinten. Országos és állami feladat kellene, hogy legyen az élőhelyek, táplálkozóterületek minőségi és mennyiségi biztosítása, ezekért kis szervezetként nem könnyű hatékonyan fellépni.

A költőhelyek védelme azonban azért lehet hasznos célkitűzés, mert a gyöngybagoly emberi településeken épületekben fészkel, így sokszor saját lakóhelyünkön elég az ügyért tenni. Hazánkban a gyöngybaglyok tradicionálisan templomokban és sötét, háborítatlan padlásokon költenek évszázadok óta. Ezek az épületek azonban meg is fogyatkoznak (pl. régi malmok, magtárak), vagy átalakulnak (pl. felújított tetőhéjazat, beépítések). A legáltalánosabb jelenség talán a templomok felújítása, amely sokszor azzal végződik, hogy a baglyok és denevérek (szintén védendő érzékeny csoport) teljesen kiszorulnak évszázados otthonaikból.

 

 Tipikus gyöngybagoly költőhelyek: a) malom b) templomok c) széna tároló d) víztorony e) víztorony f) magtár

 

Mit lehet tenni?

Meg kell akadályozni, hogy sok, hagyományosan a gyöngybaglyok költésére szolgáló épület olyan módon kerüljön felújításra, hogy oda a baglyok többé ne jussanak be. Ennek érdekében minél több épület kezelőt kell felvilágosítani arról, hogy megoldható az épületek állagának megóvása úgy is, ha a baglyok számára is biztosítjuk a költőhelyet. Ezen kívül alkalmassá kell tenni minél több költőhelyet költőládák kihelyezésével.

 

Az alábbiakban letölthető anyagok formájában tájékozódhat az egyes védelmi módszerekről pontos tervrajzokkal fotókkal, magyarázattal egyben.

Gyöngybagolyvédelem a gyakorlatban  - részletes útmutató természetvédőknek

Költőhelyek védelme egyházi épületekben - útmutató

Költőhelyek védelme egyházi épületekben - leporelló (pdf)  

Költőhelyek védelme egyéb mezőgazdasági és lakóépületben

Költőhelyek számának növelése oszlopra szerelt kültéri ládákkal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Supremo Hosting
Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
How to get bonus http://l.betroll.co.uk/ LB