Az éjszaka vadászó baglyok előszeretettel keresnek magasabb pontokat, ahonnan beláthatják a környéket. Efféle magasabb pontnak számítanak a középfeszültségű távvezetékek tartóoszlopai is, ami miatt egy éjszakai vadászat könnyen tragédiába torkollhat. Egy madarat akkor érhet áramütés, ha két szabadvezetéket, vagy egy vezetőt és egy földelt oszlopelemet egyszerre érint meg. Két szabadvezetéket ritkán tud egyszerre érinteni az állat a közöttük lévő nagyobb távolság miatt, így a fentebb említett két lehetséges áramütés közül az utóbbi a gyakoribb eset.  

Áramütést szenvedett gyöngybagoly

A bekövetkező áramütésért a következő tényezők lehetnek felelősek:

a) a szabadvezeték kettészeli az állat élőhelyét
b) az oszlopfej szerkezete
c) az állat mérete, az időjárás (látási viszonyok, tollazat és oszlopelemek nedvessége)
d) az állat kora (fiatal egyedeknek még nem olyan biztos a repülése és az egyensúlyérzéke).

Az áramütést szenvedett madarak zárlatot idézhetnek elő, ami az áramszolgáltató vállalatoknak is gondot, valamint anyagi kárt okoz, illetve az áramszünetek miatt ipari üzemek is hátrányba kerülhetnek. Ezen konfliktusok elkerülése végett együttműködés indult meg az állami és civil szervezetek, valamint az áramszolgáltatók között. A problémát a középfeszültségű oszlopok szigetelésével igyekeznek orvosolni. Az együttműködés egyik eleme az „Akadálymenetes Égbolt Megállapodás”.

Akadálymentes Égbolt Megállapodás

2008. február 26-án az Európai Unión belül eddig példátlan együttműködés jött létre a védett madarak megóvásának érdekében. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), valamint a hazai áramszolgáltatók között megszületett az „Akadálymentes Égbolt” című megállapodás. Az áramszolgáltatók közül az EDF DÉMÁSZ, ELMŰ-ÉMÁSZ és az E.ON Hungária írta alá a megállapodást, melyben vállalták, hogy 2020-ig középfeszültségű vezetékeik szakaszait madárbaráttá alakítják, az MME segítségével. A KvVM madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszok pontos térképét bocsátotta az áramszolgáltatók rendelkezésére, hogy megkönnyítse a szakaszok madárvédelmi intézkedéseinek megválasztását. A program finanszírozása hazai és uniós természetvédelmi keretekből, valamint az áramszolgáltatók hozzájárulásaiból tevődik össze. A hazai 645 000 középfeszültségű szabadvezetékből több mint 200 000 veszélyesnek nyilvánított, így a meglévő, még szigeteletlen vezeték oszlopfejeket szigeteléssel kell ellátni (különösen ragadozó madarak táplálkozó és gyülekezőhelyein), fontossági sorrend szerinti ütemezésben. Az ütközés miatti pusztulás megelőzésére kidolgozott módszer a veszélyes vezetékeken foszforeszkáló, kisebb légmozgás esetén is forgó madáreltérítők kihelyezése és a légkábelek földbehelyezése. 2012-ben a MAVIR Zrt. is csatlakozott a megállapodáshoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Supremo Hosting
Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
How to get bonus http://l.betroll.co.uk/ LB