Veszélyeztető tényezők

A baglyokat érintő veszélyeztető tényezők alatt az emberi tevékenységekből fakadó hatásokat értjük. A téli hideg, éhezés, természetes ragadozók és természetes betegségek önmagukban nem veszélyeztetik egy állomány (populáció) fennmaradását. A baglyokat érintő leggyakoribb veszélyeztető tényezők - talán fontossági sorrendben - élőhelyvesztés, költőhelyek megfogyatkozása, útmenti elütések, áramütések, mérgezések, táplálékkínálat beszűkülése. Az illegális lelövéseket, tojásgyűjtést, fészekből való kiszedést napjainkra szerencsére figyelmen kívül hagyhatjuk.

Egy-egy veszélyeztető tényezőt akkor kell komolyan venni, ha az jelentősen befolyásolja egy állomány nagyságát, ivar- és/vagy korösszetételét (pl. csak a tojókat gyéríti), vagy a populáció dinamikáját (mikor mennyi egyed képes szaporodni, mennyi utóduk lesz, azok közül mikor és mennyi éri el a szaporodóképes kort). Ilyen például a modern világunk által egyre kevésbé megtűrt olyan fölöslegesnek tűnő objektumok, mint romos tanyák, elhagyott magtárak, romtemplomok stb., és ezek fogyatkozása komoly költőhely vesztést jelent.

Autópálya mentén elütött gyöngybagoly (Fotó Dr. Klein Ákos)

 

Természetes eredetű veszélyeztető tényezők:

A természet baglyokra gyakorolt esetleges negatív hatásait csak csekély mértékben tompíthatjuk - amennyiben egyáltalán szükséges. Ilyen hatás például a Kárpát-medencében időről-időre bekövetkező különösen zord telek és a természetes ragadozók.

Téli időjárás

Igen jelentős problémát okoznak a hosszú havas időszakok a gyöngybaglyok életében, mivel ilyen körülmények között igen nehezen tudnak táplálékhoz jutni. Amikor ugyanis a hótakaró vastagsága tartósan kb. 7 centiméter fölött marad, a rágcsálók nem a hótakaró felszínén közlekednek, hanem a hóba vájt járatokban. Mivel a gyöngybagoly nem kevés zsírtartalékot képes raktározni a tél átvészeléséhez, már néhány napos éhezés is jelentősen rontja a túlélési esélyeit. Ezeknek az időszakoknak főként a még tapasztalatlan elsőéves példányok esnek áldozatul hatalmas számban, azonban egy nagyon kemény tél akár az állomány 60-70 %-át is elpusztíthatja, ami egy terület, vagy egy ország állományát is megrendítheti.

Nyest

A nyest a gyöngybaglyok leggyakoribb természetes ellensége, jelenléte gyakorlatilag kizárja a baglyok költését egy épületen belül, mivel a tojásokon kívül a kifejlett példányokkal is képesek végezni. Ez azért különösen nagy probléma, mivel az utóbbi időben a nyest egyre inkább előretör a települési környezetben, a tipikus gyöngybagoly-költőhelyeken. 

 (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nyest)

                                                                                                                                                                                  

Összefoglalás:

A fent leírt veszélyeztető tényezők ismeretében minden szempontra kiterjedő védelmi stratégiát kell kidolgozni, mivel csupán egyetlen veszélyeztető tényező kiiktatása nem állíthatja meg az állománycsökkenést. A veszélyeztető tényezők közül azonban vannak olyanok, melyek különös figyelmet érdemelnek, mivel nagyon komolyan beleszólnak a természetes folyamatok körforgásába. A természet súlyos csapásainak hatását csak kis mértékben lehet tompítani (pl. téli etetés, költőhelyeken nyestriasztó szer alkalmazása), az emberi tevékenység okozta károkat szervezett védelmi tevékenységgel nagyobb mértékben lehet kompenzálni. Ezek közül a legkomolyabb probléma, mely talán a leglátványosabb mértékben ellensúlyozható, a költőhelyül szolgáló épületek lezárása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Supremo Hosting
Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
How to get bonus http://l.betroll.co.uk/ LB