Sérült madarat talált? Leírjuk, mit tegyen!

  1. Ha van rá lehetősége, győződjön meg hogy valóban védendő, vadon élő madárfajt talál, illetve, hogy a madár valóban sérült. Ha egyikben sem biztos, kérjen tanácsot az alábbiak szerint.
  2. Kérjük tájékozódjon a Hortobágyi Madárkórház térképes oldalán hogy földrajzilag melyik mentőállomáshoz tartózkodik legközelebb! Keresse a legközelebbi elérhetőséget!
  3. Ha földrajzilag közel tartózkodik Zala megyéhez, akkor két mentőállomást kereshet:

a) Ha sérült vagy legyengült baglyot talál, kérjük, hogy értesítse a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványt a következő telefonszámokon! 06-20-322-5620

b) Ha sérült, de NEM bagolyfajt talál, keresse a fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomást (Benke Szabolcs 06-20-519-2721)

4. Miután bejelentette a madárfajt, itt olvashat bővebben a sérült madár ellátásáról.

Vadon élő madarat találtam-e?

Sajnos a madármentő állomások Magyarországon önkéntes alapon, kevés forrásból működnek. A mentést végző szakemberek elsősorban a védett, vadon élő madárfajok példányait tudják elszállítani. Ezért, bár mindenki sajnálja a sérült állatokat, bármiről is legyen szó, a városi galambok (Parlagi galamb), díszmadarak, baromfiak mentésére nincs lehetőségünk.

Baglyot találtam! Biztosan sérült?

Néhány bagolyfaj fiókái még azelőtt elhagyják fészküket, hogy elérnék a teljes kifejlettség állapotát. Ilyenkor a fiókák a földön, ágakon, bokrokon ücsörögve töltik a napot, éjszaka pedig jellegzetes hangjukkal hívják szüleiket, akik most már külön-külön felkeresve tovább folytatják a fiókák táplálását. Az ilyen látszólag gyámoltalan bagolyfiókák összegyűjtése, "megmentése" teljesen felesleges, sőt káros! A legjobb, amit tehetünk, hogy felhelyezzük őket egy magasabb ágra. Legtöbbször erdei fülesbagoly és macskabagoly kerül így emberkézre, amely fajok ráadásul egyre többször költenek nagyvárosokban. Kérjük, amennyiben nincs egyértelmű sérülés (lógó szárny, vérző seb, kificamodott láb), úgy ne gyűjtsék össze ezeket a madarakat!

 

A gyöngybagolyvédelmi ügyelet előzményei

Alapítványunk 1999. nyarán döntött a természetvédelmi ügyeleti szolgálat beindításáról. A gondolat elindítója az volt, hogy országszerte egyre sűrűbben találkoztunk azzal a problémával, hogy a segítő szándékkal teli emberek sem minden esetben tudnak mit tenni az általuk talált sérült vadmadarakkal, egyéb állatokkal. Elhatároztuk, hogy életre hívunk egy ügyeleti szolgálatot, ami azt jelenti, hogy egy éjjel-nappal élő telefonszámon várjuk a kéréseket, bejelentéseket, amely telefonszámot országosan terített szórólapjainkban és e kiadványunkban ismertetünk.

A hívások alapján igyekszünk megtalálni az adott helyzetben legmegfelelőbb megoldást. Ez jelenthet szóbeli segítséget, de ha szükséges a madarat gondozásba tudjuk venni. Amennyiben a nagy távolság miatt nem tudunk a madárért elmenni, vagy nem megoldható a hozzánk szállítása, megkeressük a helyileg legközelebbi szakembereket, akik a továbbiakban segítséget nyújthatnak.

Az ügyelet hivatalos beindulásának időpontja 1999. január 1. Az azóta eltelt időszakban Alapítványunk profiljának megfelelően a hozzánk került madarak között dominált a gyöngybagoly, de eljutott hozzánk még  egerészölyv, erdei fülesbagoly, réti fülesbagoly, kuvik, macskabagoly, karvaly, vörös vércse és fehér gólya is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Supremo Hosting
Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
How to get bonus http://l.betroll.co.uk/ LB